Словник ігрових термінів Genshin Impact

2 липня 2022 в 16:40

В цій статті ми пояснимо значення основних термінів, які використовуються гравцями в Genshin Impact. В складанні словнику брали участь vesnyanyisnihAjaxa, Дивний чел. Нестабільний.



Ролі персонажів



Дамаг ( з англ. damage) - пошкодження/шкода, яку наносить персонаж. 


Дамагер/мейн-дд (з англ. main damage dealer) - персонаж, основна мета якого - вбивати ворогів. Як правило, він знаходиться на полі бою більшу частину часу та вносить найбільшу кількість дамагу. Зазвичай, команди будуються саме під дамагерів, щоб дозволити їм проявити себе якомога краще.

Драйвер - персонаж, якого обирають ВЖЕ під певну готову команду. Не він її навколо себе будує, а навпаки. Зазвичай це саппорт, що перебуває на полі бою 90% часу, або дд, що якимось чином може баффати інших членів команди. Найкращий тому приклад - Райден націоналка.


Бафф (з англ. buff) - тимчасове покращення або збільшення певних характеристик персонажа/предмета. Наприклад, бафф атаки = збільшення атаки.


Бафер - персонаж, який “бафає”, тобто дає бонуси та посилює інших членів команди. 


Дебаф (з англ. debuff) - ефект, який послаблює певні характеристики персонажа/ворога. Наприклад, дебаф атаки = зменшення атаки.


Дебафер - персонаж, який послаблює ворогів завдяки своїм здібностям. 


Хілл (з англ. heal) - лікування, відновлення здоров’я. 


Хіллер - персонаж, який спеціалізується на лікуванні інших. 


Сап-дд - персонаж, який допомагає дамагеру не бафами або лікуванням, а своїм дамагом. Часто сап-дд наносять дамаг із “карману” (не знаходячись на полі), не відбираючи часу в мейн-дд.


Сап/саппорт (з англ. support) - персонаж підтримки, який може бафати, дебафати, лікувати, давати щит тощо. Зазвичай не дає багато дамагу.


Батарейка - персонаж, який генерує багато енергії для себе, або для інших членів команди. 


DPS (з англ. damage per second) - дамаг  в секунду. 


АоЕ (з англ. area of effect) - дамаг по області.


Сінгл таргет (з англ. single target) - дамаг в одну ціль.


Ротація (з англ. rotation) - певний порядок використання персонажів в команді. Часто від ротації залежить, наскільки ефективно ви зможете впоратися з ворогами.


Білди



Білд (з англ. build) - розвиток персонажа під певну мету за допомогою артефактів, зброї, талантів. 


Стат/стати - характеристика чогось в грі. Наприклад, сили атаки, захисту, здоров’я.


Сабстати - додаткові властивості артефактів.


Роли (з англ. rolls) - коли артефакти підвищуються до 4, 8, 12, 16, 20 рівня, одна з підстат збільшується. Через те, що гравці ніяк не можуть вплинути на те, яка саме підстата покращиться, це називають ролом.


Сет - комплект артефактів.


Стак - складання однакових ефектів. Наприклад, посилення атаки 2 рази = 2 стаки.


Характеристики



ХП/HP ( з англ. health point) - здоров’я персонажа/ворога.


Захист - одиниця характеристик, в залежності від кількості якої зменшується вхідний дамаг по персонажу/ворогу та збільшується супротив до нього. 


Сила атаки (скорочено «АТК») - міра базового дамага персонажа, від якого залежить, скільки він буде наносити шкоди своїми здібностями. 


Критичний дамаг (скорочено просто «крит»/КД) - характеристика нанесення шкоди, що виражена в %. Згідно його кількості буде збільшуватися дамаг здібностей персонажів.


Критичний шанс (скорочено «шанс»/КШ) - ймовірність появи критичної атаки. Чим більший у персонажа шанс крита, тим частіше буде з‘являтися посилена критичним дамагом здібність.

Елементальна реакція - виникає, коли два або більше елементи поєднуються. Наприклад, Піро+Гідро. 

Майстерність стихій - характеристика, яка збільшує дамаг від елементальних реакцій. 


Бонус укріплення щита - укріплює щит на персонажі на певний %. На інших членів команди НЕ поширюється. 


Бонус елементальної шкоди/дамага (він же аффікс з англ. “affix”) - збільшення загального дамага персонажа за належністю до певної стихії та отриманням бонусу до неї.


Бонус лікування - збільшує ефективність лікування. 


Стаміна - шкала витривалості персонажа, вона потрібна для бігу, плавання, польоту та заряджених атак.


Резист (з англ. resist) - супротив персонажа/ворога до наносимого дамагу. Може бути фізичний або елементальний. 


Резонанс - сукупність персонажів одного елементу в команді, що покращує деякі характеристики. Див. меню перемикання загону. 


Критова сукупність/валью (з англ. «value») - загальна цінність артефактів, що обчислюється за кількістю критів (власне статистику артефактів можете побачити відкривши Артефакти -> Опис артефактів). Формула - крит. шанс*2+крит. урон.


Скіли



Скіл (з англ. skill) - навичка персонажа. 


Е-шка - елементальний скіл, наносить дамаг завдяки силі елементу. 


Холда (з англ. “ hold”) - заряджена атака. В випадку з власниками дворучної, одноручної, древкової зброї та каталізатора потребує певних витрат стаміни. Лучники ж її не витрачають, замість того переходячи в прицільний режим.


Ульта/Q-шка/Вибух стихій - ультимативна здібність персонажу, зазвичай, найсильніша серед інших навичок.


Фізичний дамаг - чистий дамаг персонажа без використання стихій.


Елементальна енергія - потрібна для того, щоб активувати вибух стихій.

Відновлення енергії - відсоткове збільшення енергії, яку генерують елементальні частинки. 


Елементальна інфузія - атаки персонажа завдають елементальний дамаг.


Кулдаун/CD - проміжок часу між можливістю використання навички/предмета.


Геймплей



Геймплей (за англ. gameplay) - ігровий процес. 


Крафтинг (з англ. craft) - створення предметів в грі саме персонажем/гравцем.


Фарм/фармити (з англ. farm) - накопичувати, збирати ресурси або матеріали, необхідні для прокачки персонажів, зброї, або для крафтингу.


Ґрінд/грінд (з англ. grind) - більш настійливий фарм ресурсів з ціллю максимальної прокачки, що, зазвичай, переслідує за собою оверґір аккаунту. 


Оверґір (теж з англ., але цей термін пішов з WoW, тому початкове слово має інше смислове забарвлення) - «перепрокачка», досягнення найвищого рівня. В Genshin Impact виражається в силі артефактів, сузір‘ях на персонажах та кількості зброї.


Моби - вороги, яких треба знищити. 


Бос - ворог вищого рангу, його складніше перемогти. 


Данж (з англ. dungeon) - обмежена локація в грі, наприклад, підземелля, в яку гравець йде щоб знищити ворогів та отримати нагороду. Бувають одноразові та багаторазові (можна ходити скільки хочеш та отримувати нагороду).


Респавн/респаун (з англ. respawn) - процес відновлення персонажів/ворогів після смерті. 


НПС (з англ. non-player character) - персонаж в грі, за якого не можна грати. Зазвичай це жителі міст, торговці, ковалі тощо.


Первородна смола - одна з ігрових валют, що використовується для отримання артефактів з данжів (коштує 20 шт.), ресурсів з босів (зі звичайних - 40 шт., з щотижневих - 30-60 шт.), мори та книжок досвіду з Артерій Землі (коштує 20 шт.). Відновлюється по 1 шт. на 7 хвилин. Максимум - 160 шт.


Густа смола - покращений варіант первородної смоли, що можна витрачати лише на Артерії Землі та підземелля з артефактами. Еквівалентна 40 шт. звичайної смоли (тобто при застосуванні всі нагороди подвоюються). Для свого створення потребує 40 шт. первородної смоли та 1 ядро кристального метелика. Зберігати можна лише 5 шт.


Слабка смола - ще один різновид, так. При конвертуванні дає 60 шт. первородної смоли. Штучно створити неможливо, можна отримати лише в якості нагороди за підвищення Рангу Пригод, купити в Обителі (куплена зникає через деякий час) та отримати на ігрову пошту. Призначена лише для конвертування та зберігання.


Інші



Ф2П (з англ. free to play) - гравець, який не платить гроші за гру/не донатить.


П2П (з англ. pay to play) - гравець, який платить гроші за гру/донатив (навіть якщо це було тільки один раз).


Нерф (з англ. nerf) - послаблення певних характеристик персонажу, босів, зброї в новій версії гри.


Банер - це "вивіска", яка повідомляє про те, яких персонажів/яку зброю можна отримати при використанні молитви. 


Реран - термін, який позначає, що персонаж з'явиться в банері повторно. Наприклад, якщо персонаж вже з'являвся в банері раніше, то про наступний його банер кажуть "реран". Зазвичай застосовується лише для 5⭐ персонажів. 


Кат-сцена (з англ. cutscene) - епізод, де гравець або мало впливає, або взагалі не впливає на події, що відбуваються. Найчастіше, не можна пропустити.

Автор: konan
786
 

Коментарі 5

Правила написання коментарів. За недотримання – бан!
Заборонено:
  • Використання ненормативної лексики (мат) у повідомленнях
  • Спілкування не на тему матеріалу
  • Будь-які образи інших учасників, у тому числі автора матеріалу
  • Написання повідомлень повністю або частково ВЕЛИКИМИ літерами (Caps Lock)
  • Висловлювання своєї думки, не підкріплюючи її аргументами
  • Використання посилань на сторонні сайти або використання зображень/відео/іншого контенту, що містить вищезазначені посилання
Повідомлення, що порушують ці правила, будуть видалені, а злісні порушники - позбавлені можливості додавати коментарі на сайті!