Розбір дизайну Дорі і Нілу: символізм, орієнталізм та елементи країн Сходу

7 вересня 2022 в 13:36

Любі друзі, якщо вас цікавить, як саме розробники поєднували культурні елементи різних країн під час створення персонажів Сумеру - ця стаття має вам сподобатися. Сьогодні ми детально поговоримо про дизайн Дорі та Нілу.

Пам'ятайте, що ця стаття - переклад треду людини, яка знається у власній культурі, але не є 100% джерелом достовірної інформації. Я вважаю його розбір цікавим, тому буду рада поділитися з вами.

Автор класифікував свої думки за чотирма різними категоріями:

  • Орієнтальні символи (властиві країнам Сходу);
  • Дизайни, які мають багато точних рис та/або містять деякі стереотипи, тому не є орієнтальними;
  • Дизайни, які взагалі не натхненні культурою Сходу;
  • Розбір колоризму.


Розбір Дорі

Походження імені Дорі

Повне ім'я Дорі відоме як «Dori Sangemah Ba. Слово Dori має перське походження (دُری), це прикметник, означаючий «сяючий» або «палаючий». У перській мові цей прикметник походить від слова Дор (دُر), що означає «велика перлина».

Слово Sangemah також має перське походження (سنگِ ماه), що означає «місячний камінь». Тут використовується поєднання слів «Sang» (سنگ) і «Mah» (ماه), що означає «Камінь» і «Місяць» відповідно.

Dori це також ім’я на івриті, означаюче «Моє покоління»; однак у цьому контексті перське походження є більш релевантним, оскільки Dori (сяючий) походить від Dor (перлина) є відповідним прикметником для Sangemah (місячний камінь), і ці два слова по суті пов’язані з рудою.

Остання частина ім'я «Bay» має турецьке походження і відноситься до «Bеy», яке історично використовувалося як посадовий титул для певних правителів і лідерів, а також як почесний сучасний титул в Туреччині для чоловіків. Цей титул і почесна назва пізніше використовувалися в інших частинах Західної та Центральної Азії та мають перський еквівалент «Beyg» (بِیگ); однак походження цього слова все ж турецьке.

Вбрання Дорі

Вбрання Дорі найбільше схоже на індійський «Dhoti Saree», однак також присутні деякі елементи турецького походження.

Елементи турецького походження:

Варто зазначити, що саме цей елемент дизайну Дорі (одяг в цілому) зазнав більше всього критики від культурознавців у фандомі, адже наряд поєднує в собі елементи різних культур (Дорі має перське та турецьке походження імені, але індійський/турецький одяг). До речі, Аладдіна в свій час такі розмови також не обійшли стороною!

Лампа джина Дорі є відсилкою до міфологічної істоти «джин» (جن) арабського походження.

Особлива страва Дорі

Особливою стравою Дорі є «курка з маслом» індійська за походженням страва (Murgh Makhani), яка виступає ще одним місцем змішання культур.


Як наслідок, таке культурне змішування Східних країн в засобах масової інформації сприймають за орієнталізм, що призводить до хибного представлення даних країн та вводить в оману багатьох людей за межами регіону, збираючи всі ці культури до «однієї купки».


Розбір Нілу

Походження імені та особлива страва

Нілу — перське жіноче ім'я, що походить від Нілуфар/Niloufar (نیلوفر) і означає «лотос». Персонаж виконує класичний перський придворний танець (він має давнє коріння, але термін «придворний танець» був введений в епоху Каджарів).

Її особлива страва — це варіація «пудингу падісара», також узятого з перської мови (Pardisara پردیس آرا).

Вбрання Нілу та інші елементи дизайну

Одяг Нілу є стереотипом; це вбрання для танцю живота, який повністю відрізняється від класичного перського придворного танцю. Правильне вбрання для такого танцю виглядає так:

Не дивлячись на це, Нілу все ж таки має багато 100% елементів з перської культури: роги носили перські жінки в сасанідський період; на Нілу є татуювання, натхненне історичним перським зображенням лотоса, який символізує її власне ім’я; вуаль дівчини є частиною вбрання перського танцю.

Дівчина носить два дорогоцінні камені, які нагадують Фірузу (فیروزه), перський різновид бірюзи (часто використовується в мистецтві та архітектурі).

Сподіваюся, що цей розбір вам сподобався. Зовсім скоро буде продовження статті, нехай щастить!

Автор: Bimba
866
 

Коментарі 9

Правила написання коментарів. За недотримання – бан!
Заборонено:
  • Використання ненормативної лексики (мат) у повідомленнях
  • Спілкування не на тему матеріалу
  • Будь-які образи інших учасників, у тому числі автора матеріалу
  • Написання повідомлень повністю або частково ВЕЛИКИМИ літерами (Caps Lock)
  • Висловлювання своєї думки, не підкріплюючи її аргументами
  • Використання посилань на сторонні сайти або використання зображень/відео/іншого контенту, що містить вищезазначені посилання
Повідомлення, що порушують ці правила, будуть видалені, а злісні порушники - позбавлені можливості додавати коментарі на сайті!