Походження свята Сабзеруз: цікаві деталі та зв'язок з іранськими традиціями

10 вересня 2022 в 18:41

Цього разу ми з вами поговоримо про походження свята Сабзеруз в Genshin impact, та розберемо його за окремими компонентами. Пам'ятайте, що ця стаття - переклад треду людини, яка знається у власній культурі, але не є 100% джерелом достовірної інформації. Я вважаю його розбір цікавим, тому буду рада поділитися з вами!



Походження фестивалю Сабзеруз: роль «відродження» у святкуванні

Фестиваль Сабзеруз (سبزه روز = день зелені перською) заснований на давній іранській традиції святкування Нового року під назвою Навруз/Nowruz (نوروز = новий день перською). За іранським календарем він починається 21 березня.

Навруз тісно пов’язаний із концепцією відродження та повернення до життя рослин і лісів навесні. Слово «sabze» (سبزه = зелень перською) є основною частиною свята.

Сабзе - це паростки, вирощені з сочевиці, їх активно використовують на фестивалі.

Згідно з лором гри, Сабзеруз був створений Богинею Квітів для святкування Дня народження Лорда Рукхадевати; після зникнення Рукхадевати, менший лорд Кусаналі "народилася на її місці". Жителі перейняли цю традицію та почали святкувати День народження вже іншого Архонта (збереження цього свята символізує метафоричне відродження архонта Дендро як іншого божества).


Традиції та святкові прикраси

Свято Хафт-Мева (هَفت میوه = Сім фруктів перською) у квесті архонтів базується на традиції Хафт-сін у Наврузі. Під час Хафт-сін (هَفت سین = Сім س (фонетично «s») перською) люди накривають столи та розміщають на кожному по 7 предметів, які починаються з літери «س» (s).

Найчастіше використовують наступні предмети та продукти: сабзе (паростки сочевиці), яблуко, монета, гіацинт, десерт із ростків пшениці, часник, оцет та годинник.

Крім предметів Хафт-Сін, на стіл також кладуть книгу мудрості або священний текст. Залежно від культурних уподобань зазвичай використовуються Divāne Hafez دیوان حافظ (книга перського поета Хафеза), Коран або Авеста (священні тексти зороастризму).

В якості декору використовують дзеркало, свічку, миску із золотою рибкою та фарбовані яйця.


Танець Нілу на фестивалі

Танець, який Нілу виконує наприкінці свята, є класичним перським придворним танцем. Детальніше про Нілу я писала в окремій статті.

Цей танець виконували під час багатьох іранських традиційних свят, зокрема Навруз. Ситуація з Нілу та Академією (коли вони не дозволили танцювати) дуже схожа на нинішнє ставлення уряду Ірану до жінок, які хочуть займатися цією справою.


Розбір деяких НПС з ринку

Під час фестивалю Сабзеруз ви зустріли НПС Фарріса, який роздавав цукерки Ялда зі своєї лавки. Цей персонаж натхненний Аму Наврузом (عمو نوروز = дядько Навруз перською), культовою фігурою фестивалю який дарує подарунки дітям.

Термін «Ялда» (یَلدا) походить від іншої іранської традиції, відомої як «ніч Ялда», під час якої святкують найдовшу зимову ніч у році.

Ворожіння НПС Кімія на фестивалі також натхненні різновидом ворожінь, які проводяться під час Ялди. У ніч Ялди людина, яка бажає дізнатися про свою долю, відкриває книгу Divāne Hafez (دیوان حافظ) та пов'язує себе з цією сторінкою/її змістом. Проте варто зазначити, що цей момент не є частиною Навруза.


Сподіваюся, що вас сподобалась ця порція нової та цікавої інформації. Нехай щастить!

Автор: Bimba
686
 

Коментарі 3

Правила написання коментарів. За недотримання – бан!
Заборонено:
  • Використання ненормативної лексики (мат) у повідомленнях
  • Спілкування не на тему матеріалу
  • Будь-які образи інших учасників, у тому числі автора матеріалу
  • Написання повідомлень повністю або частково ВЕЛИКИМИ літерами (Caps Lock)
  • Висловлювання своєї думки, не підкріплюючи її аргументами
  • Використання посилань на сторонні сайти або використання зображень/відео/іншого контенту, що містить вищезазначені посилання
Повідомлення, що порушують ці правила, будуть видалені, а злісні порушники - позбавлені можливості додавати коментарі на сайті!